Menu

edithflavors

„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)

Krem marchwiowy z curry, grzankami tymiankowymi oraz serkiem śmietankowym

edithflavors

DSC01848

 

Składniki: 

  • 3 marchewki
  • 4 małe ziemniaki
  • litr bulionu z obierek (lub zwykłego warzywnego)
  • 3 małe ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • kilka łyżek serka śmietankowego
  • 1,5 łyżeczki curry
  • pieprz biały (do smaku)
  • imbir mielony (do smaku)

          _________

  • 4 kromki chleba
  • olej rzepakowy
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz czarny


Wykonanie :

1. Oliwę z oliwek oraz masło rozgrzejcie w garnku i wrzućcie pokrojony drobno czosnek. Podsmażcie.

2. Marchewkę i ziemniaki pokrójcie w kostkę. Wrzućcie do czosnku. Dodajcie curry, wymieszajcie i podsmażajcie kilka minut, aż warzywa zmienią lekko kolor, a przyprawa uwolni swoje aromaty.

3. Zalejcie bulionem i gotujcie pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości warzyw.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajcie dwie łyżki serka śmietankowego i zblendujcie całość na gładki krem.

5. Doprawcie białym pieprzem i mielonym imbirem. Zagotujcie.

6. Podawajcie z grzankami tymiankowymi domowej roboty i serkiem śmietankowym.

 

Grzanki tymiankowe :

Chleb pokrójcie w kostkę, posypcie suszonym tymiankiem, lekko posólcie i oprószcie czarnym pieprzem. Skropcie olejem rzepakowym i dokładnie wymieszajcie. Smażcie na suchej patelni przez kilka minut.

 

 

DSC01850

 DSC01846

 

© edithflavors
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci