Menu

edithflavors

„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)

Zupa z karpia

edithflavors

DSC050391

 

Zupa z karpia i ziemniaków, z dodatkiem suszonego majeranku oraz świeżego kopru

 

Moja pierwsza przygoda z karpiem nie była dla mnie zadowalająca, dlatego też przy drugim podejściu przygotowałam się lepiej i tym razem chcę się z Wami podzielić przepisem na pyszną zupę rybną. :)

 

 

Składniki:

  • jeden karp bez głowy (u mnie mrożony)
  • ziemniaki - po obraniu kilogram
  • seler - 1 sztuka
  • pietruszka - 1sztuka
  • koper - 1 pęczek
  • cebula - 1 sztuka
  • czosnek - 3 ząbki
  • śmietana 18% - 250 g
  • olej - 4 łyżki
  • masło - łyżka
  • ocet spirytusowy - 2 łyżki
  • liście laurowe - 3 małe
  • ziele angielskie - 4 ziarna
  • pieprz czarny - 5 ziarenek
  • majeranek - 3 łyżki
  • papryka słodka w proszku - płaska łyżka
  • pieprz czarny mielony i sól - do smaku
  • 1,5 - 2 litry wody

 

 

Wykonanie :

 

1. Zacznijcie od ryby. Jeśli była zamrożona, to wyciągnijcie ją dzień wcześniej, a po odmrożeniu zostawcie na noc w wodzie, żeby pozbyć się zapachu karpia. Po wymoczeniu umyjcie dokładnie i osuszcie rybę ręcznikiem papierowym. Cebulę, czosnek i koperek drobno posiekajcie, pamiętając o tym, żeby łodygi kopru zostawić do kolejnego etapu przygotowań.

DSC05014

 

2. Wytnijcie filety z karpia, a wszystkie resztki ryby i ości wrzućcie do garnka. Dorzućcie do nich łodygi z kopru, pół selera, pietruszkę, 1/3 pokrojonej wcześniej cebuli,liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, troszkę soli i pieprzu mielonego. Zalejcie wodą, tak by przykryła całość i gotujcie około godziny na małej mocy palnika pod przykryciem. Gdy zrobią się szumowiny - ściągnijcie je.

DSC05016

 

 DSC050231

DSC05024

 

3. W międzyczasie obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę ziemniaki oraz selera.

DSC05021

 

4. Filety z ryby pokrójcie drobno i zamarynujcie : łyżka majeranku, ząbek pokrojonego wcześniej czosnku, ocet, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Naczynie z zamarynowaną rybą owińcie folią spożywczą i zostawcie w temperaturze pokojowej.

 

DSC05017

 

DSC05022

 

5. Jeśli bulion macie już ugotowany - odstawcie go na bok. Wyciągnijcie większy garnek. Rozgrzejcie w nim dwie łyżki oleju i łyżkę masła, pamiętając o tym, żeby olej był pierwszy (dzięki temu masło Wam się szybko nie spali). Dorzućcie resztę cebuli i czosnku, podsmażcie lekko. Uważajcie na to, żeby cebula się nie przypaliła, bo będzie wypływała na wierzch zupy. Do cebuli i czosnku dorzućcie ziemniaki, selera oraz 2 łyżki majeranku, smażcie kilka minut, do czasu aż warzywa zrobią się miękkie.

 

DSC05026

 

DSC05029

DSC05030

 

6. Zalejcie bulionem rybnym przecedzonym przez durszlak. Nie wyrzucajcie resztek po bulionie, na ich bazie zrobicie kolejne dwie potrawy, na które przepisy będą w najbliższym czasie.

 

DSC05032

 

7. Gotujcie zupę pod przykryciem do momentu, aż warzywa będą prawie całkowicie miękkie. Wtedy też dodajcie filety rybne wcześniej zamarynowane. Nie gotujcie ich za długo, wystarczy około 10 minut. Po tym czasie dodajcie koper oraz zahartowaną śmietanę. Doprawcie solą i pieprzem - zagotujcie. Na koniec "podkręćcie" nieco kolor dodając słodką paprykę w proszku.

 

DSC05037

 

 

 DSC05046

 

 

 

© edithflavors
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci