Menu

edithflavors

„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)

Sałatka z serem camembert i pikantnymi bułeczkami z ciasta francuskiego

edithflavors

DSC01875

 

Dzisiejszy wpis będzie podzielony na trzy części. Przepis na pikantne bułeczki, ser camembert, a na końcu na całą sałatkę. Zapraszam!

 Pikantne bułeczki:

 

DSC01863

Składniki na bułeczki :

 

  • 4 polędwiczki z kurczaka
  • ciasto francuskie - dwa kwadraty o boku około 6 cm
  • ser żółty
  • skórka z cytryny
  • ząbek czosnku
  • żółtko
  • papryka jalapeno oraz pepperoni - po pół z nasionami
  • świeża bazylia - kilka listków
  • oliwa z oliwek
  • pieprz cayenne
  • sól

Wykonanie:

1. W pierwszej kolejności przygotujcie farsz.

Polędwiczki z kurczaka umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie drobno. Mięso zamarynujcie w oliwie z oliwek, soli, pieprzu cayenne oraz skórce z cytryny. Naczynie z zamarynowanymi polędwiczkami zabezpieczcie folią spożywczą i zostawcie na pół godzinki w temperaturze pokojowej.

2. W tym czasie posiekajcie bardzo drobno czosnek i obie papryki.

3. Wytnijcie kwadraty z ciasta francuskiego.

4. Rozgrzejcie patelnię, a na niej oliwę z oliwek. Wrzućcie i przesmażcie lekko czosnek. Dodajcie do niego obie papryki a po chwili zamarynowane wcześniej polędwiczki. Po kilku minutach, gdy będą już gotowe, dorzućcie kilka listków pokrojonej drobno świeżej bazylii i wymieszajcie całość dokładnie. Farsz do bułeczek jest gotowy.

5. Kwadraty z ciasta francuskiego pokryjcie cienką warstwą startego na tarce żółtego sera, farszem, a na końcu skórką z cytryny.

6. Rogi ciasta złączcie i zlepcie. Posmarujcie wierzch roztrzepanym żółtkiem.

7. Pieczcie około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.

 

Pieczony ser camembert :

 

DSC01866

 

Składniki :

  • ser camembert - 2 sztuki
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Wykonanie:

 

1.Zetnijcie z jednej strony warstwę sera. Ściętą warstwę odłóżcie na bok.

2. Doprawcie ser odrobiną soli,pieprzu, świeżej bazylii i oliwy z oliwek.

3. Przykryjcie ściętą wcześniej warstwą.

4. Owińcie ser paskiem z papieru do pieczenia oraz wbijcie w niego wykałaczkę, żeby się nie rozpadł.

5. Pieczcie około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni.

6. Po upieczeniu odstawcie ser na moment, po czym ściągnijcie z niego papier do pieczenia.

 

Sałatka : 

 

DSC01872

Składniki:

  • kilka garści mix`u sałat
  • papryka drobno pokrojona
  • ogórek drobno pokrojony
  • świeża bazylia
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 

Wykonanie:

 

1. Przygotujcie dwa talerze.

2. Przełóżcie mix sałat na talerz, posypcie pokrojoną papryką, ogórkiem i startą skórką z cytryny.

3. Całość skropcie sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawcie odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem.

4. Podawajcie z gorącym serem camembert i pikantną bułeczką.

 

 

 

DSC01876

 

© edithflavors
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci