Menu

edithflavors

„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)

Kotleciki z karpia

edithflavors

 

DSC05091

Kotleciki powstały z resztek ryby i warzyw wykorzystanych do zrobienia bulionu rybnego na zupę z karpia.

 

Zapraszam po przepis!

 

 

 

Składniki :

  • resztki ryby i warzyw pozostałych po bulionie rybnym
  • garść świeżej bazylii
  • pół pęczka świeżego kopru
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól himalajska
  • bułka tarta
  • kromka chleba
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Wykonanie :

 

 

1. Oczyśćcie dokładnie resztki ryby i warzyw z ości.

 

DSC05052

 

 

2. Zmielcie całość w maszynce do mielenia pierwszy raz.

 

 

 

DSC05053

 

 

DSC05057

 

 

3. Dodajcie bazylię i koper. Zmielcie w maszynce drugi raz.

 

DSC050621

 

 DSC05063

 

4. Na tym etapie zostawcie sobie troszkę masy w innym naczyniu. Będzie Wam potrzebna do zrobienia pasty z karpia do smarowania pieczywa.  Na końcu mielenia, dodajcie do maszynki kromkę chleba, zbierze ona wszystkie pozostałości po masie i nieco ją zagęści.

 

 

DSC05067

 

 5. Dodajcie do masy przyprawy wg uznania oraz jedno jajko. Wymieszajcie ręcznie masę. Dodajcie na koniec bułkę tartą, wymieszajcie i uformujcie małe kotleciki.

 

 

DSC05070

 

 DSC05085

 

 

DSC05088

 

6. Kotleciki obtoczcie w bułce tartej i smażcie po kilka minut z każdej strony na małej ilości dobrze rozgrzanego oleju rzepakowego.

7. Zróbcie z nich "fishburgery" lub podajcie jako danie obiadowe. U mnie z ryżem parabolicznym gotowanym w bulionie z obierek, z dodatkiem curry oraz z sosem miętowo - bazyliowym.

 

IMG_20170605_164626

 

© edithflavors
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci