Menu

edithflavors

„Gdy żona dobrze gotuje, drogę do serca męża znajduje”( A. Fredro)

Chłodnik litewski

edithflavors

IMG_20160610_194349

 

 

Zachęcam do wypróbowania przepisu na to danie. Przy nadchodzących upałach idealnie Was ochłodzi, ponieważ jada się je "na zimno".

 

 

Zapraszam po przepis!

 

Składniki:

  • pęczek botwiny z buraczkami
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek kopru
  • ogórek średniej wielkości
  • dwa ząbki czosnku
  • pól litra kefiru
  • pół litra śmietany 18%
  • sok z cytryny do zakwaszenia
  • sól, pieprz (ew.cukier) do smaku
  • woda
  • jajka ugotowane na twardo do podania na talerzu

 

 Wykonanie:

 

 IMG_20160610_192601

 

1. Botwinkę, buraczki, rzodkiewkę, koper oraz ogórka umyjcie i osuszcie. Cytrynę dobrze umyjcie.

 

2. Wymieszajcie w misce kefir ze śmietaną.

 

3. Buraczki zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach, wrzućcie do garnka wraz z posiekanymi drobno liśćmi oraz łodygami botwinki. Zalejcie wodą tak aby przykryła całość i duście pod przykryciem kilka minut aż całość nieco zmięknie. Wystudźcie.

 

4. Ogórka obierzcie. Pokrójcie go razem z rzodkiewką w drobną kostkę. Czosnek i koper drobno posiekajcie.

 

5. Warzywa wrzućcie do uduszonej i wystudzonej wcześniej botwinki z buraczkami. Wymieszajcie i dodajcie do nabiału.

 

6. Doprawcie sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz w razie potrzeby cukrem. Wymieszajcie dokładnie i wstawcie do lodówki.

 

7. Po schłodzeniu zupa jest gotowa. Podawajcie z ugotowanym na twardo jajkiem.

 

 

IMG_20160610_1943493

 

 

 

 

 

© edithflavors
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci